onsdag 28 mars 2007

"Trolla med knävecken"

Helt plötsligt händer det, jag förstår vad min pappa måste gått igenom under min barndom.
Febe kommer in till mig och utbrister: "Den funkar inte!" "Nehe." svarar jag och tittar ner på en begie penna hon håller upp mot mig, "Du får ta och slänga den då." Hon tittar på mig och paniken sprider sig i hennes ansikte. "Jana har målat hela kroppen på Ariel med den, och jag härmar henne!" skriker hon och rösten går upp i en ljus falsett i slutet på meningen. Jag tittar på spetsen av pennan och ser att den är fullkommligt befriad från färg. Detta är ett resultat av Janas flitiga uppblötande av den med sin tunga. Jag inser snabbt att det här kommer att rasera min fyraårings lilla värld och att jag inte kommer kunna göra något åt det. Med en suck förklarar jag för Febe, det som min tålmodiga pappa förklarade för mig: "Pennan är slut. Du får ta en annan färg. Jag kan inte trolla med knävecken."

fredag 23 mars 2007

En blå plastmugg från IKEA

6:50 Hejdå älskling, nu går jag till jobbet! Smack!
Åh vad underbart, en dag till hemma med barnen innan det är dags för en helhelg på sjukhuset. Dessutom vad som är ännu bättre, en till SOVMORGON, ahhh. Jag vänder på kudden för att den ska bli så där kall och skön och så in med alla eventuella utåtstickande armar och ben under täcket... seriöst ahhh.
7:00 tass tass tass, knack knack knack. "Mamma, Febe har kissat på sig i sängen" Janas röst är knappt hörbar och jag kan ana mig till att hon listat ut att hennes mamma inte är en morgonmänniska.
7:05 Jag ropar från sängen: "Febe, gå och ställ dig i badkaret och ta av dig pjamasen." Ahh igen, väl medveten om att jag tjänat åtminstånde 3 minuter till i sängen. Tills: "Jag sov naken!" " Gå och ställ dig i badkaret ändå" skit också, bara 1 min.
7:07 Ja, jag vet, jag drog mig 1 minut extra. I badkaret står Febe som Gud skapade henne och ojar sig över att vattnet är för kallt... sen för varmt. Väl inne på rummet ser jag att det står en blå plastmugg från IKEA med lite vatten i botten, elementärt käre Wattson. "Du får inte ligga och pimpla i dig vatten halva natten om du inte vaknar när du behöver gå på toa" Förkrosselsen är ett faktum, armageddon är här. "Iiiiiiiiih buuuuuh huuuuu"
7:22 En kvart senare sitter en nedbruten fyraåring framför mig på toapallen och stirrar ner i en nyfylld blå plastmugg från IKEA som för att säga sitt sista farväl. Är det verkligen nödvändigt... men sen tänker jag på alla kissiga sängkläder och än värre alla förlorade sovmorgonar. The greater good!
7:25 Jag ställer den blå plastmuggen från IKEA på handfaten och så går vi hand i hand ner för trappen och äter frukost.