lördag 6 oktober 2007

Rollspel: Bockarna Bruse.

Jag har inget minne av att jag som barn någonsin valde att använda mig av gamla klassiker som "rödluvan och vargen", "de tre små grisarna" eller "bockarna bruse" i mina rollspelslekar. Detta hindrar inte, som ni förstår, mina döttrar att kasta sig in i sagoböckernas värld.
Uppe ifrån barnens rum hör jag och Limpan en kväll: "Vem äj det som tjampar på min bjo?" det är Jana som tar trollrollen. "Det är jag, den lilla bocken bruse? artikulerar Febe med en tydlig och pipig röst. Troll-Jana svarar: "Då kommej jag och ätej upp dig?" "Nej, ta inte mig, ta den nästa geten. Den är större än mig!" piper get-Febe. Det har troll-Jana inget emot: "Okej!"
Febe tycker naturligtvis inte att ett enkelt "okej" passar sig i en saga: "Du ska säga: Då kan du gå över bron och äta gräs då." Troll-Jana härmar med sin troll-röst: "Då kan du gå övej bjon och äta gjäs då."
Efter det går de utan uppehåll av Febes regi igenom "mellan bocken bruse" och "stora bocken bruse". Sedan... rollbyte! Hela sagan rakt igenom en gång till, fast denna gången med "get-Jana" och "troll-Febe". Inte illa kvällsunderhållning för Familjen Hugosson.